Geen Dag Zonder Schrijven

2,3 & 4 mei 2014
Regionaal Historisch Centrum Limburg, Maastricht

"Dus, maak er wat van, alsjeblieft, zet de schouders eronder, kom uit die depressie, kijk naar de toekomst, naar morgen, laat de platgetreden paden achter je en durf, net als deze idioten je eigen weg te plaveiden. Wees eens idioot en durf idealen te hebben, durf de pagina om te slaan, want nee er is geen dag dat er niet geschreven word, geen dag dat er geen morgen is, geen moment waarop geen volgend moment volgt. Jullie schrijven nu het verhaal. Dus kom maar op, laat het me zien. Ik wacht!"

Maastricht is een stad met een rijke geschiedenis. Een stad met verhalen. Wie een wandeling maakt door het stadspark, door de straatjes struint langs kerken en kloosters, staat middenin het decor van wonderlijke, gruwelijke en bijzondere vertellingen. Wie uit zijn ogen kijkt vraagt zich misschien af waarom nu toch die ene straat de 'vijf koppen' heet en waarom er in het Waldeckpark een bronzen musketier een vol ornaat naar zijn wapen grijpt. Overal om ons heen zijn verhalen, is geschiedenis te vinden. Verhalen die de wereld om ons heen vandaag de dag nog steeds kleuren en die door sommigen nog steeds worden verteld. Geschiedenis is dan ook niet alleen het verhaal van jaren of eeuwen terug. Geschiedenis is het verhaal van gisteren en hoe vandaag is geworden tot wat wij, als wij morgen terugkijken, zullen zien.

We brengen de verhalen, zoals opgetekend in de archieven van de stad en boeken, op een theatrale manier tot leven. De oude D'Artagnan leest zichzelf als jongeman de les, Pater Servatius Vinck discussieert over zijn verraad: Had het anders kunnen gaan? Had het anders moeten gaan?

Het Verbond geeft, in samenwerking met het Regionaal en Sociaal Historisch Centrum, Zicht op Maastricht en de Universiteit Maastricht, de geschiedenis en haar verhalen terug aan de stad.

Tekst: Jelle Stiphout
Regie: Aimee Charlier & Jelle Stiphout
Spelers: Max Charlier, Ton Ursem, Meinderd de Vries, Yorn Heijnen, Jelle Visser, Maarten Brorens, Egied Cratsborn, Harry Römgens, Jelle Stiphout, Aimee Charlier
Muziek: Lena Meyskens, Arthur Janssen, Johan van Cauwenberghe
Trailer: Lars Konings
Multimedia: Lars Konings en Colin Vos