Stel je voor: onderweg door de stad loop je langs een deur. Een gewone deur van een gewoon huis, zo een waar je al honderd keer voorbij bent gelopen zonder er echt op te letten. Maar deze keer blijf je staan. Er zit daar iets naast de deur, iets dat je eerder gezien hebt. Het is een sticker – een QR-code, zo’n vreemde verzameling puntjes en streepjes. Je scant het met je telefoon, en op het scherm gaat de deur open. De bewoner verschijnt en vraagt je mee naar binnen. Een paar minuten later stop je het apparaatje terug in je zak en loopt verder. Je wist nooit dat de man die daar woont zo van vissen houdt, dat zijn buurvrouw hele goede koffie maakt en dat de bewoner van dat oude gebouw iedere zaterdag naar de markt fietst om de perfecte banaan te vinden. Je wist het nooit, maar heel even ging de deur open en leerde je iets nieuws over een medebewoner van de stad. Misschien zijn we iets minder alleen dan wij dachten.

Kom Binnen is een sociaal project (met een artistieke knipoog) dat mensen met elkaar wil verbinden en hen een podium voor hun verhaal geeft. Dat doen we met korte filmpjes waarin inwoners hun deuren openen en iets tonen dat hen bezighoudt en wat zij willen delen. Dit filmpje wordt verbonden aan een QR-code die je met je telefoon kunt inscannen. Zie je een stikker naast de deur? Dan kun je op je telefoon iets leren over je medebewoners. En als je nog iets meer wilt weten, kun je het bijhorende interview lezen. Zo verandert de stad langzaam in een lappendeken van ervaringen die normaal achter gesloten deuren blijven, een collage die ons sterker verbind met de mensen die hier met ons wonen.

Ik wil ook zo'n bordje naast mijn deur!
Als jij ons wilt helpen dit project werkelijkheid te maken, gaan wij er alles aan doen om jouw verhaal goed weer te geven. Van te voren spreken we per mail en telefoon om je goed in te lichten, vragen te beantwoorden en een afspraak te maken. Vervolgens komen kunstenaar Jelle Stiphout, journalist Samuel Bom en filmmaker Edward van Kempen bij je op de koffie. Zij leggen jouw verhaal vast op film en in tekst. Je kunt zelf aangeven wat je wel- en niet fijn vindt om te vertellen, zodat jouw woorden ook echt jouw woorden zijn. En wij hopen natuurlijk dat je ook trots bent een van de Maastrichtenaren te zijn die deze stad representeren.

Mogen we bij je op de koffie komen of wilt u meer weten over Kom Binnen?
Neem contact met ons op of ga naar de website!