L'État C'est Moi!

23 Augustus 2012

"Madame, j'ai perdu d'Artagnan, en qui j'avais la plus grande confiance et qui m'etait bon a tout". 

Op 25 juni 1673 verloren wij voor de poorten van Maastricht Charles de Batz de Castelmore, beter bekend als D'Artagnan.

"Wij zullen hem gedenken als de held die hij was, zelfs al werd hij per ongeluk door een kogel getroffen, terwijl hij eigenlijk geen dienst had en die vervelende Engelsman, een of andere hertog van Monmouth, bastaard zoontje van Karel de zoveelste, had afgeraden de muur te bestormen in naam van de Zonnekoning. Ja, die koning, die eigenlijk een god was, of zichzelf zo zag, of iets dergelijks. Hij deed in ieder geval aan ballet. De Zonnekoning dus. Over wie hadden we het ook weer? Charles de Batz de Castelmore? O! D'Artagnan! Een voor allen, allen voor een!"


L'Etat C'est Moi is een onheldhaftig heldenverhaal, dat ons vertelt over de Zonnekoning en zijn kornuiten en bovenal over hoe D'Artagnan niet sneuvelde voor Maastricht. Het Verbond presenteert sterke verhaal over dansende koningen, Engelse bastaard zoontjes en een held die op een onrechtvaardige, onverdraagzame, ondraaglijke en lafhartige manier zeer spijtig aan zijn einde kwam.

Credits

Tekst en Regie: Jelle Stiphout Vertaling: Lena Meyskens, Caro Dobbel & Anja Zok
Spel: David Janssen, Raphaël Vandeweyer, Jobbe Hoebink, Jasper Aalbers, Reno Juriën, Anky Stiphout, Lieveke Vonk, Lena Meyskens, Moniek Vroomen, Stephanie van Zandvoort, Joyce Nafzger, Pepijn de Korte, Meinderd de Vries, Rindert van den Eeckhout, Bram Janssen, Samuel Bom.
Gevechtschoreografie: Corina Cretu
Vormgeving: Anky Stiphout
Muziek: Lieveke Vonk en Lena Meyskens