Voor de Overlevenden

26, 27 & 28 Februari 2018 Gashouder, Maastricht

"Daar sta je dan. Op de grens van hier en hiernamaals, klaar om afscheid te nemen van het leven. Je hebt het besluit genomen om vandaag voor de laatste keer de zon te zien opkomen. Maar nét op het moment dat je die laatste stap wilt zetten hoor je een stemmetje, een banaal stemmetje, dat je even doet twijfelen; past je zwarte pak nog wel? En moet je niet misschien je moeder nog even bellen? Dat stemmetje doet je even twijfelen. Plotseling loopt de tijd weer. Je gaf de dood een hand, maar je bent niet met hem meegegaan."

In de voorstelling 'Voor de Overlevenden' neemt regisseur en theatermaker Jelle Stiphout u mee op een zoektocht naar de dood. Wat betekent de dood en waarom zijn wij allen zo bang voor hem? Is de dood niet juist de ultieme vorm van rust en moeten we dit niet accepteren?

De voorstelling verteld op humoristische wijze de manier waarop de artistieke leider van Het Verbond kijkt naar de dood. Samen met een groep van vier acteurs, welke allen op enerlei wijze met de dood geconfronteerd zijn, worden onderwerpen als het hiernamaals, suïcide, moed, lafhartigheid en eenzaamheid behandeld. In deze voorstelling wordt een gesprek gevoerd over de dood, en dit is eng. De dood zien we liever als iets dat gebeurt wanneer je oud bent. Het is een fenomeen waar we mee moeten leren omgaan. Maar wat als je al vroeg in je leven met de dood in aanraking komt? Met wie kun je dan praten, met wie zoek je contact en hoe doe je dat? Volgens Jelle Stiphout is de dood niet eng, hij is er gewoon. De dood is als een vriend die bij het leven hoort, die je komt halen als het tijd is. Tot dan resteert enkel het leven; dat is niet altijd aangenaam, maar wel gevuld met momenten vol schoonheid, plezier en extase waar de dood niet aan kan tippen.


Credits

Regie/Concept: Jelle Stiphout
Vormgeving: Esther Sloots
Spel: Tessa Friedrich, Peter Boven, Yentl Gijbels & Durk Reitsma, Martin Huizing, Marjon Habets, Lucie Vrinzen, Harry Römgens & Ton Ursem
Dramaturgie: Raphaël Vandeweyer
Productie: Reno Juriën, Esther Sloots
Posterontwerp: Reno Juriën
Begeleiding: Joost Horward

met speciale dank aan: Tom Goossen

Interview in 'De Jeroen' met Jelle Stiphout

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door: